Forum Szkutnictwo RC Strona Główna Szkutnictwo RC
Forum dyskusyjne modelarzy szkutników RC
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problem z łodzią Ravell Speed Maxi

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Szkutnictwo RC Strona Główna -> Aparatury
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dolek
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 12 Gru 2013
Posty: 49
Skąd: Skawina-Kraków

PostWysłany: Sro Cze 07, 2017 21:32    Temat postu: Problem z łodzią Ravell Speed Maxi Odpowiedz z cytatem

Zakupiłem używaną łódź Speedboat Maxi Ravell miała być niby dla wnuczków na dzień dziecka. Ale nie mogę z parować (bindować)odbiornika z radiem z kompletu. Parowanie niby było bo ster działał, ale silnik nie odpalał. Walczyłem cały dzień i nic. Ster działała silni nie. Podłączony osobno działa. Czyli sprawny. Tylko internet odpowie szukałem, szukałem i znalazłem odbiornik nowy pasuje z tf009. Kupiłem montuje i po paru razach jest z parował działa więc wyłączyłem. Poskręcałem wszystko i na oczko wodne, i kiszka. Nie działa silnik, ster tak. Co może być przyczyną? Jakieś sugestie rady. Czy możliwe aby był uszkodzony nadajnik (radio). walczę trzeci dzień. Zaczynam się zniechęcaćWykrzyknik Łódeczka już przepłacona. (Ona ma zabezpieczenie że bez wody nie odpali wszystko zwarłem). Może ktoś miał taki problem.
_________________
Lata lecą a to my dostajemy zadyszki...
pozdrawiam Leszek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kajman
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 02 Lip 2008
Posty: 44
Skąd: Bdg

PostWysłany: Pon Cze 12, 2017 14:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Silnik nie ruszy bez wody, masz tam 2 metalowe styczniki z tyłu, dla bezpieczeństwa dopiero w wodzie działa silnik. Ja to córce jak miała tą łódkę po prostu zmostkowałem. Potem zobacz czy napięcie aku dobre, na za niskim nie ruszy. One mają tendencję do zimnych lutów w zintegrowanym regloodbiorniku, czase też złączki od silnika czy serwa nie stykają.
_________________
Pozdrawiam
Kajman
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
dolek
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 12 Gru 2013
Posty: 49
Skąd: Skawina-Kraków

PostWysłany: Sro Cze 14, 2017 10:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Te czujniki zwarłem bo bez wody nie odpali i nic. Zobaczę z lutem zimnym. Ale kupiłem drugi odbiornik raz zbindował i koniec.
_________________
Lata lecą a to my dostajemy zadyszki...
pozdrawiam Leszek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kajman
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 02 Lip 2008
Posty: 44
Skąd: Bdg

PostWysłany: Sro Cze 14, 2017 12:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ty, ale ster działa??
_________________
Pozdrawiam
Kajman
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
dolek
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 12 Gru 2013
Posty: 49
Skąd: Skawina-Kraków

PostWysłany: Sro Cze 14, 2017 21:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ster działa silnik nie.
_________________
Lata lecą a to my dostajemy zadyszki...
pozdrawiam Leszek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kajman
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 02 Lip 2008
Posty: 44
Skąd: Bdg

PostWysłany: Czw Cze 15, 2017 19:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To połączenie apka-odbiornik jest, nie działa coś z silnikiem, sprawdź wszystkie połączenia i luty w regloodbiorniku.
_________________
Pozdrawiam
Kajman
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
dolek
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 12 Gru 2013
Posty: 49
Skąd: Skawina-Kraków

PostWysłany: Pią Cze 16, 2017 7:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale drugi odbiornik nowy ma takie same objawy, też nie działa.
_________________
Lata lecą a to my dostajemy zadyszki...
pozdrawiam Leszek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kajman
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 02 Lip 2008
Posty: 44
Skąd: Bdg

PostWysłany: Pią Cze 16, 2017 8:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprawdź połączenie z silnikiem i czy aby na pewno dobrze połączyłeś to zabezpieczenie. No i czy sam silnik jest ok.
_________________
Pozdrawiam
Kajman
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
dolek
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 12 Gru 2013
Posty: 49
Skąd: Skawina-Kraków

PostWysłany: Pią Cze 16, 2017 21:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Silnik osobno działa. Czy może jest coś z apką?
_________________
Lata lecą a to my dostajemy zadyszki...
pozdrawiam Leszek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kajman
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 02 Lip 2008
Posty: 44
Skąd: Bdg

PostWysłany: Sob Cze 17, 2017 15:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie sądzę, raczej któreś kable nie mają przejścia albo w regloodbiorniku coś nie łączy.
_________________
Pozdrawiam
Kajman
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
dolek
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 12 Gru 2013
Posty: 49
Skąd: Skawina-Kraków

PostWysłany: Sob Cze 17, 2017 21:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Musze się temu ustrojstwu przyjrzeć dokładniej. Tylko dlaczego oba?
_________________
Lata lecą a to my dostajemy zadyszki...
pozdrawiam Leszek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kajman
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 02 Lip 2008
Posty: 44
Skąd: Bdg

PostWysłany: Nie Cze 18, 2017 9:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To sugeruje, że żaden z nich Mrugnięcie
A tak serio, kiedyś kupiliśmy z kolegami 4 takie łodzie, wszystkie uszkodzone, wszystkie miały zimne luty w reglu.
_________________
Pozdrawiam
Kajman
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
dolek
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 12 Gru 2013
Posty: 49
Skąd: Skawina-Kraków

PostWysłany: Sro Cze 21, 2017 9:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozebrałem moduł wyjąłem płytkę
okazało się że ktoś lutował elementy. Płytka śmierdzi czyli spalone. (Dwa elementy tyrystory?)
tam gdzie lutowane. Więc kupiłem nową łódeczkę FT 009 moduł taki sam.
Wnuki i dziadziu zadowolone. II Moduł który nie działał może uda się oddać.
I kupiłbym następny moduł. (Może będzie działać) albo spalony naprawić.
Bo jest łódeczka bez dobrego modułu Ravell. Zdjęcia https://drive.google.com/open?id=0B1IKWBK2CAP-a3pHcTRReER5Mk0
_________________
Lata lecą a to my dostajemy zadyszki...
pozdrawiam Leszek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Szkutnictwo RC Strona Główna -> Aparatury Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group