Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wosdom Użytkownik

|
Wysłany: Sro Sty 18, 2017 13:03 Temat postu: Statek Vasa kolekcja |
|
|
Witam wszytskich,
chciałbym się poradzić w takim temacie mianowicie słyszałem ze od tego roku chyba od stycznia weszła na rynek nowa kolekcja od wydawnictwa chyba De Agostini ze statkiem Vasa. Z tego co pamietam statek ma byc w skali cos kolo 1:65. Nigdy wczesniej nie probowalem modelarstwa szkutniczego dlatego postanowiłesm się Was poradzic:) Co myslicie o tej kolekcji, slyszeliscie cos?A możektos już zbiera? Dzieki za odp |
|
Powrót do góry |
|
 |
biker_xc Użytkownik

|
Wysłany: Sro Sty 18, 2017 19:14 Temat postu: |
|
|
Cześć pierwsza sprawa to cena całości. Na innym forum wyliczyli, że wydasz około 4000 za całość. Kupa kasy i przy podstawowych pytaniach chociażby o klej pytanie czy Ci się uda go wykonać. Jeśli nie masz doświadczenia to raczej odradzam. Po drugie za te pieniądze to możesz spokojnie zbudować kilka prostszych modeli i jeszcze wyposażyć warsztat w podstawowe narzędzia. Jeśli chcesz coś z zestawu to masz w czym wybierać. Z relacji 12 apostołów DeA wynika że składający modele wymieniają listewki na inne, bo te z zestawu są słabej jakości. Ogólnie wygląda że te wszystkie kolekcje to gratka dla DeA a nie dla modelarzy.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
wosdom Użytkownik

|
Wysłany: Czw Sty 19, 2017 15:26 Temat postu: |
|
|
biker_xc napisał: | Cześć pierwsza sprawa to cena całości. Na innym forum wyliczyli, że wydasz około 4000 za całość. Kupa kasy i przy podstawowych pytaniach chociażby o klej pytanie czy Ci się uda go wykonać. Jeśli nie masz doświadczenia to raczej odradzam. Po drugie za te pieniądze to możesz spokojnie zbudować kilka prostszych modeli i jeszcze wyposażyć warsztat w podstawowe narzędzia. Jeśli chcesz coś z zestawu to masz w czym wybierać. Z relacji 12 apostołów DeA wynika że składający modele wymieniają listewki na inne, bo te z zestawu są słabej jakości. Ogólnie wygląda że te wszystkie kolekcje to gratka dla DeA a nie dla modelarzy.
Pozdrawiam |
Wyliczyłem sobie tę kwotę i o ile wiem że to nie najtańsze, to plusem jest tu to - przynajmniej dla mnie - że kwota rozłożona jest "na raty" i nei trzeba wydawać tejkwoty od razu na raz. No faktycznie nie mam doświadczenia, ale z tego co widziałem na jakimś forum relację z budowy tego statku, nie zapowiada się aż tak trudno hehe. Lubie wyzwania. W sumie w sieci sporo jest opinii że te rzeczy od De A są dobrej jakości, pewnie każdy musi się sam przekonać. Dzięki za odp i zastanowię się jeszcze, choć pewnie mnie ta kolekcja skusi Fajnie byłoby znaleźć tu kogoś kto też będzie składał, dawajcie znać jak coś |
|
Powrót do góry |
|
 |
biker_xc Użytkownik

|
Wysłany: Czw Sty 19, 2017 17:57 Temat postu: |
|
|
Skĺadanie szkieletu raczej nie będzie trudne, ale wykonanie poszycia juże na pewno tak. Na początek spróbuj zrobić dżonkę z kogi i zobaczysz jak z Twoimi umiejętnościami. Każda praktyka Ci się przyda skoro nawet nie wiesz czym kleić drewno. Nie odbieraj tego jako złośliwość, a jako dobrą radę.
POZDRAWIAM |
|
Powrót do góry |
|
 |
wosdom Użytkownik

|
Wysłany: Pon Sty 23, 2017 13:46 Temat postu: |
|
|
No i juz sie nie musze zastanawiac bo wlasnie wczoraj dostalem od żony zamówioną prenumeratę, wiec bede składał. Mówiła że juz nie moze patrzec jak sie zastanawiam i ciagle o tym gadam hehe Te pierwsze części wyglądają na naprawde dobrą jakość, jestem bardzo ciekaw tych zdobien pozniej |
|
Powrót do góry |
|
 |
biker_xc Użytkownik

|
Wysłany: Wto Sty 24, 2017 7:39 Temat postu: |
|
|
To zakładaj relację i powodzenia!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
wosdom Użytkownik

|
Wysłany: Wto Sty 24, 2017 13:49 Temat postu: |
|
|
Powoli rozpakowuję pierwsze numery. Wysokiej jakości drewno, no i widać że ta skala naprawdę jest duża. Może ktoś się jeszcze znajdzie kto tez będzie składał i bedzie raźniej? |
|
Powrót do góry |
|
 |
marek_c4 Administrator

Dołączył: 26 Lut 2005 Posty: 2307 Skąd: Swarzędz / k Poznania
|
Wysłany: Sro Sty 25, 2017 9:52 Temat postu: |
|
|
No Ci powiem - ciekawe wyzwanie, ale będę podglądał budowę
Jako że nie jest to model RC, na relację z budowy (jeśli się zdecydujesz) proponuję dział:
http://marek.aplus.pl/forum/viewforum.php?f=46
Oczywiście będę trzymał kciuki za powodzenie projektu  _________________ Pozdrowienia ze Swarzędza
Marek C |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pacyfic_77 Moderator

|
Wysłany: Sro Sty 25, 2017 20:57 Temat postu: |
|
|
Jak to piszą kupuję chipsy i cole i siadam w pierwszym rzędzie Zakładaj relacje wszysto wyjdzie w praniu tzn składaniu modelu  _________________ "Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"
Pozdrawiam Piotrek
POL 505 |
|
Powrót do góry |
|
 |
wosdom Użytkownik

|
Wysłany: Czw Sty 26, 2017 6:53 Temat postu: |
|
|
dzięki dzięki Chłopaki W pierwszej paczce były 3 numery, trochę się wystraszyłem dlaczwego ale dzwoniłem do wyd i podobno dlatego, że drugi numer wychodził 2 tygodnie po pierwszym wyjątkowo, traz czekam na drugą paczkę i ogarniam temat  |
|
Powrót do góry |
|
 |
dolek Użytkownik

|
Wysłany: Wto Sty 31, 2017 10:18 Temat postu: |
|
|
Obyś wytrwał do końca, bo to nie takie proste, znam to z doświadczenia! _________________ Lata lecą a to my dostajemy zadyszki...
pozdrawiam Leszek |
|
Powrót do góry |
|
 |
wosdom Użytkownik

|
Wysłany: Wto Sty 31, 2017 14:18 Temat postu: |
|
|
Postaram się, mobilizacja jest duża Z resztą jak się ma prenumeratę to chyba motywacja większa, wygoda bo numery przychdzą do domu, nie trzeba za nimi latać po kioskach, więc pewnie mniej powodów aby przerwać  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|