Forum Szkutnictwo RC Strona G│ˇwna Szkutnictwo RC
Forum dyskusyjne modelarzy szkutnik├│w RC
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   U┐ytkownicyU┐ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj siŕ, by sprawdziŠ wiadomoÂciZaloguj siŕ, by sprawdziŠ wiadomoÂci   ZalogujZaloguj 

Zasilacz DYI 24V / 85A / 1000W

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Szkutnictwo RC Strona G│ˇwna -> Elektronika - inne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastŕpny temat  
Autor WiadomoŠ
marek_c4
Administrator
Administrator


Do│▒czy│: 26 Lut 2005
Posty: 2308
Sk▒d: Swarz├¬dz / k Poznania

PostWys│any: Sob Sty 07, 2017 15:40    Temat postu: Zasilacz DYI 24V / 85A / 1000W Odpowiedz z cytatem

Do budowy tego zasilacza sk³oni³a mnie potrzeba posiadania takiego urz±dzenia, jednak cena gotowego urz±dzenia o podobnych parametrach (ponad 1000z³) skutecznie mnie zniechêci³a do zakupu Mrugniêcie

Urz┬▒dzenie powsta┬│o w oparciu o dwa u┬┐ywane zasilacze serwerowe HP DPS-800GB o parametrach:

napi├¬cie wej┬Âciowe 200-240V AC 6,7A 50-60 Hz
napi├¬cie wyj┬Âciowe +12,15V /82,3A
moc max 1000 W
wymiary 230/86/54 mm
waga 1,62 kg

Nie b├¬d├¬ si├¬ rozpisywa┬│ o przer├│bkach, kt├│re musia┬│y by├Ž wykonane w tych zasilaczach, bo ju┬┐ zosta┬│o to bardzo szczeg├│┬│owo opisane przez koleg├¬ jedrus na s┬▒siednim forum w w┬▒tku:
http://heli.waldorf.pl/viewtopic.php?t=8714

Oczywi┬Âcie ┬┐eby uzyska├Ž na wyj┬Âciu 24V, zasilacze musia┬│y zosta├Ž po┬│┬▒czone z sob┬▒ szeregowo ( WA┬»NE - takie po┬│┬▒czenie wymaga przer├│bki jednego z zasilaczy).

Zasilacze zosta³y zamontowane w obudowie po starym UPS'ie ORVALDI SMP 520, z której zosta³y usuniête podzespo³y oraz wsporniki.
Obudowa zosta³a polakierowana na czarny mat, zamontowa³em dwa gniazda bananowe, w³±cznik sieciowy i gniazdo do pod³±czenia napiêcia 230V.



W moim odczuciu, ca┬│o┬Â├Ž wysz┬│a ca┬│kiem przyzwoicie i dzia┬│a tak jak chcia┬│em.



Po pod┬│┬▒czeniu ┬│adowarki i czterech pakiet├│w o pojemno┬Âci 2700mAh ka┬┐dy, ustawi┬│em ┬│adowark├¬ na maksymalny pr┬▒d ┬│adowania (20A).
Ca┬│o┬Â├Ž bez problemu zadzia┬│a┬│a, a zasilacz zrobi┬│ si├¬ tylko troszk├¬ ciep┬│y / letni.
Poni┬┐ej rzut oka na wy┬Âwietlacz mojej ┬│adowarki
£adowane s± 4 pakiety 6S 2700mAh, pod³±czone do ³adowarki równolegle.



Mimo ¿e zasilacz przy ³adowaniu pr±dem 20A za bardzo siê nie grza³, zdecydowa³em siê na wywiercenie "kilku" otworków wentylacyjnych Mrugniêcie



Na dzie├▒ dzisiejszy mam powiercon┬▒ tylko jedn┬▒ ┬Âciank├¬ obudowy - za nied┬│ugo powierc├¬ w podobny spos├│b ┬Âciank├¬ przeciwleg┬│┬▒, no i oczywi┬Âcie polakieruj├¬ powiercone powierzchnie.

Je¿eli chodzi o koszty to zasilacze kupi³em po oko³o 70z³ ka¿dy, a ups (z którego wykorzysta³em jedynie obudowê) za oko³o 50z³.
Do tego mo┬┐na doliczy├Ž kilka z┬│ na grube kable silikonowe (zasilacz <-> gniazda bananowe), puszka lakieru i inne drobiazgi.
Mo┬┐na uzna├Ž ┬┐e cena ca┬│o┬Âci nie przekroczy┬│a 250z┬│
_________________
Pozdrowienia ze Swarzêdza
Marek C
Powrˇt do gˇry
Zobacz profil autora WyÂlij prywatn▒ wiadomoŠ WyÂlij email Odwied╝ stronŕ autora
marek_c4
Administrator
Administrator


Do│▒czy│: 26 Lut 2005
Posty: 2308
Sk▒d: Swarz├¬dz / k Poznania

PostWys│any: Pi▒ Sty 13, 2017 11:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to wreszcie powierci┬│em wszystkie otwory ch┬│odz┬▒ce w obudowie zasilacza (po obu stronach obudowy).
Ca┬│o┬Â├Ž zosta┬│a jeszcze raz polakierowana ..... no i dzia┬│a U┬Âmiech


_________________
Pozdrowienia ze Swarzêdza
Marek C
Powrˇt do gˇry
Zobacz profil autora WyÂlij prywatn▒ wiadomoŠ WyÂlij email Odwied╝ stronŕ autora
mike217
Moderator
Moderator


Do│▒czy│: 22 Wrz 2006
Posty: 1014
Sk▒d: bydgoszcz

PostWys│any: Pi▒ Sty 13, 2017 17:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja u¿ywam zasilacza CB impulsowego 13,8V-45A dzia³a mi ju¿ parê lat maksymalnie ci±gnê z niego 30A , spadku napiêcia nie ma ale wiêcej siê boje..Wad± takich zasilaczy jest niestety cena, od 400z³ w górê.
_________________
na wodzie coraz szybciej
Powrˇt do gˇry
Zobacz profil autora WyÂlij prywatn▒ wiadomoŠ Odwied╝ stronŕ autora
stan2010
U┬┐ytkownik
U┬┐ytkownik


Do│▒czy│: 24 Cze 2011
Posty: 289
Sk▒d: Warszawa /Gda├▒sk/

PostWys│any: Pi▒ Sty 13, 2017 21:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, ale we fruwakach potrzeba wiêcej ni¿ 3S. Super dzie³o Bardzo zadowolony . O ile pamiêtam, to Marek ma ju¿ zasilacz w cenie >1K.
_________________
Pozdrawiam- Staszek.
Powrˇt do gˇry
Zobacz profil autora WyÂlij prywatn▒ wiadomoŠ WyÂlij email WP Kontakt
marek_c4
Administrator
Administrator


Do│▒czy│: 26 Lut 2005
Posty: 2308
Sk▒d: Swarz├¬dz / k Poznania

PostWys│any: Sob Sty 14, 2017 7:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stan2010 napisa│:
... O ile pamiêtam, to Marek ma ju¿ zasilacz w cenie >1K.

Chyba mnie z kim┬ pomyli┬│e┬ - mam jeszcze zasilacz 15V / 25A

Podczas ┬│adowania z udzia┬│em zasilacza 15V / 25A, bez problemu uda┬│o mi si├¬ osi┬▒gn┬▒├Ž pr┬▒d ┬│adowania 20A - tyle ┬┐e by┬│o to podczas ┬│adowania akumulator├│w 3S.
Po pod┬│┬▒czeniu akumulatora 6S, maksymalny pr┬▒d jaki uda┬│o si├¬ uzyska├Ž to jedynie 8A.

Teraz (24V na wyj┬Âciu zasilacza) bez problemu uzyskuj├¬ 20A (maksymalny pr┬▒d ┬│adowarki) przy ┬│adowaniu akumulator├│w 6S - i o to w┬│a┬Ânie chodzi┬│o U┬Âmiech
_________________
Pozdrowienia ze Swarzêdza
Marek C
Powrˇt do gˇry
Zobacz profil autora WyÂlij prywatn▒ wiadomoŠ WyÂlij email Odwied╝ stronŕ autora
stan2010
U┬┐ytkownik
U┬┐ytkownik


Do│▒czy│: 24 Cze 2011
Posty: 289
Sk▒d: Warszawa /Gda├▒sk/

PostWys│any: Sob Sty 14, 2017 18:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mo┬┐liwe, ┬┐e pomyli┬│em si├¬, ale s┬▒dzi┬│em, ┬┐e mia┬│e┬Â/masz ┬│adowark├¬ "Pulsar", a na pocz┬▒tku kosztowa┬│a ~1K. Najnowszy model, to wydatek 2,2K Smutek
_________________
Pozdrawiam- Staszek.
Powrˇt do gˇry
Zobacz profil autora WyÂlij prywatn▒ wiadomoŠ WyÂlij email WP Kontakt
marek_c4
Administrator
Administrator


Do│▒czy│: 26 Lut 2005
Posty: 2308
Sk▒d: Swarz├¬dz / k Poznania

PostWys│any: Sob Sty 14, 2017 19:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stan2010 napisa│:
Mo┬┐liwe, ┬┐e pomyli┬│em si├¬, ale s┬▒dzi┬│em, ┬┐e mia┬│e┬Â/masz ┬│adowark├¬ "Pulsar", a na pocz┬▒tku kosztowa┬│a ~1K. Najnowszy model, to wydatek 2,2K Smutek

Aaaa - no tak mia┬│em ┬│adowark├¬ Pulsar, jednak z uwagi na fakt ┬┐e przesta┬│a wystarcza├Ž posz┬│a do ludzi.
_________________
Pozdrowienia ze Swarzêdza
Marek C
Powrˇt do gˇry
Zobacz profil autora WyÂlij prywatn▒ wiadomoŠ WyÂlij email Odwied╝ stronŕ autora
WyÂwietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Szkutnictwo RC Strona G│ˇwna -> Elektronika - inne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie mo┐esz pisaŠ nowych tematˇw
Nie mo┐esz odpowiadaŠ w tematach
Nie mo┐esz zmieniaŠ swoich postˇw
Nie mo┐esz usuwaŠ swoich postˇw
Nie mo┐esz g│osowaŠ w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group