Forum Szkutnictwo RC Strona Główna Szkutnictwo RC
Forum dyskusyjne modelarzy szkutników RC
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zasilacz DYI 24V / 85A / 1000W

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Szkutnictwo RC Strona Główna -> Elektronika - inne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marek_c4
Administrator
Administrator


Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 2290
Skąd: Swarzędz / k Poznania

PostWysłany: Sob Sty 07, 2017 15:40    Temat postu: Zasilacz DYI 24V / 85A / 1000W Odpowiedz z cytatem

Do budowy tego zasilacza skłoniła mnie potrzeba posiadania takiego urządzenia, jednak cena gotowego urządzenia o podobnych parametrach (ponad 1000zł) skutecznie mnie zniechęciła do zakupu Mrugnięcie

Urządzenie powstało w oparciu o dwa używane zasilacze serwerowe HP DPS-800GB o parametrach:

napięcie wejściowe 200-240V AC 6,7A 50-60 Hz
napięcie wyjściowe +12,15V /82,3A
moc max 1000 W
wymiary 230/86/54 mm
waga 1,62 kg

Nie będę się rozpisywał o przeróbkach, które musiały być wykonane w tych zasilaczach, bo już zostało to bardzo szczegółowo opisane przez kolegę jedrus na sąsiednim forum w wątku:
http://heli.waldorf.pl/viewtopic.php?t=8714

Oczywiście żeby uzyskać na wyjściu 24V, zasilacze musiały zostać połączone z sobą szeregowo ( WAŻNE - takie połączenie wymaga przeróbki jednego z zasilaczy).

Zasilacze zostały zamontowane w obudowie po starym UPS'ie ORVALDI SMP 520, z której zostały usunięte podzespoły oraz wsporniki.
Obudowa została polakierowana na czarny mat, zamontowałem dwa gniazda bananowe, włącznik sieciowy i gniazdo do podłączenia napięcia 230V.



W moim odczuciu, całość wyszła całkiem przyzwoicie i działa tak jak chciałem.



Po podłączeniu ładowarki i czterech pakietów o pojemności 2700mAh każdy, ustawiłem ładowarkę na maksymalny prąd ładowania (20A).
Całość bez problemu zadziałała, a zasilacz zrobił się tylko troszkę ciepły / letni.
Poniżej rzut oka na wyświetlacz mojej ładowarki
Ładowane są 4 pakiety 6S 2700mAh, podłączone do ładowarki równolegle.



Mimo że zasilacz przy ładowaniu prądem 20A za bardzo się nie grzał, zdecydowałem się na wywiercenie "kilku" otworków wentylacyjnych Mrugnięcie



Na dzień dzisiejszy mam powierconą tylko jedną ściankę obudowy - za niedługo powiercę w podobny sposób ściankę przeciwległą, no i oczywiście polakieruję powiercone powierzchnie.

Jeżeli chodzi o koszty to zasilacze kupiłem po około 70zł każdy, a ups (z którego wykorzystałem jedynie obudowę) za około 50zł.
Do tego można doliczyć kilka zł na grube kable silikonowe (zasilacz <-> gniazda bananowe), puszka lakieru i inne drobiazgi.
Można uznać że cena całości nie przekroczyła 250zł
_________________
Pozdrowienia ze Swarzędza
Marek C
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
marek_c4
Administrator
Administrator


Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 2290
Skąd: Swarzędz / k Poznania

PostWysłany: Pią Sty 13, 2017 11:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to wreszcie powierciłem wszystkie otwory chłodzące w obudowie zasilacza (po obu stronach obudowy).
Całość została jeszcze raz polakierowana ..... no i działa Uśmiech


_________________
Pozdrowienia ze Swarzędza
Marek C
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
mike217
Moderator
Moderator


Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 1014
Skąd: bydgoszcz

PostWysłany: Pią Sty 13, 2017 17:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja używam zasilacza CB impulsowego 13,8V-45A działa mi już parę lat maksymalnie ciągnę z niego 30A , spadku napięcia nie ma ale więcej się boje..Wadą takich zasilaczy jest niestety cena, od 400zł w górę.
_________________
na wodzie coraz szybciej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
stan2010
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 24 Cze 2011
Posty: 280
Skąd: Warszawa /Gdańsk/

PostWysłany: Pią Sty 13, 2017 21:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, ale we fruwakach potrzeba więcej niż 3S. Super dzieło Bardzo zadowolony . O ile pamiętam, to Marek ma już zasilacz w cenie >1K.
_________________
Pozdrawiam- Staszek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
marek_c4
Administrator
Administrator


Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 2290
Skąd: Swarzędz / k Poznania

PostWysłany: Sob Sty 14, 2017 7:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stan2010 napisał:
... O ile pamiętam, to Marek ma już zasilacz w cenie >1K.

Chyba mnie z kimś pomyliłeś - mam jeszcze zasilacz 15V / 25A

Podczas ładowania z udziałem zasilacza 15V / 25A, bez problemu udało mi się osiągnąć prąd ładowania 20A - tyle że było to podczas ładowania akumulatorów 3S.
Po podłączeniu akumulatora 6S, maksymalny prąd jaki udało się uzyskać to jedynie 8A.

Teraz (24V na wyjściu zasilacza) bez problemu uzyskuję 20A (maksymalny prąd ładowarki) przy ładowaniu akumulatorów 6S - i o to właśnie chodziło Uśmiech
_________________
Pozdrowienia ze Swarzędza
Marek C
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
stan2010
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 24 Cze 2011
Posty: 280
Skąd: Warszawa /Gdańsk/

PostWysłany: Sob Sty 14, 2017 18:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Możliwe, że pomyliłem się, ale sądziłem, że miałeś/masz ładowarkę "Pulsar", a na początku kosztowała ~1K. Najnowszy model, to wydatek 2,2K Smutek
_________________
Pozdrawiam- Staszek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
marek_c4
Administrator
Administrator


Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 2290
Skąd: Swarzędz / k Poznania

PostWysłany: Sob Sty 14, 2017 19:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stan2010 napisał:
Możliwe, że pomyliłem się, ale sądziłem, że miałeś/masz ładowarkę "Pulsar", a na początku kosztowała ~1K. Najnowszy model, to wydatek 2,2K Smutek

Aaaa - no tak miałem ładowarkę Pulsar, jednak z uwagi na fakt że przestała wystarczać poszła do ludzi.
_________________
Pozdrowienia ze Swarzędza
Marek C
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Szkutnictwo RC Strona Główna -> Elektronika - inne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group